Maak je eigen poppenhuis


 

Altijd al een poppenhuis willen hebben in de klas? Dan is dit een leuk project om zelf te doen. Er is veel te vinden over poppenhuizen, maar dan vooral voor hobbyisten. Ik heb mij in gelezen en deze informatie aangepast aan de kleuters.

Boeken:

stap 1:

De eerste stap is een poppenhuis te vinden. Ik heb die van mij op marktplaats voor 30 euro gekocht. Er zijn veel verschillende soorten en maten huizen te vinden, het is maar net wat je wil. Het is handig om bij de koop de schaal van het poppenhuis te vragen. Die van mij is 1:10. Er zijn ook huizen van 1:12 dan zijn de spulletjes naar mijn idee net iets te klein voor kleuters.

voor

stap 2:

Het klaarmaken van het poppenhuis begint met schuren en ontvetten met ammoniak. Als dit is gebeurt kan je het huis gaan schilderen. Ik heb acrylverf gebruikt dit blijft goed zitten. Je heb wel een aantal lagen nodig voordat de kleur mooi uitkomt. Als het huis naar wens is geschilderd kan je overgaan naar de volgende stap.

stap 3:

De volgende stap is behang kiezen voor de kamers. Je kan kiezen voor behang uit de winkel maar dan moet je wel goed zoeken naar een bijpassend klein patroontje. Ik heb gekozen voor zelfklevende folie van de action. Dit heb je in verschillende patroontjes en is wat beter schoon te houden. Daarna begint het opmeten en uitknippen, dit is even een werkje maar het resultaat mag er zijn.

behang

stap 4:

Hierna is de vloer aan de beurt. Je kan kiezen voor vloerbedekking, een houten vloer of een vloer van plakfolie. Ik heb zelf gekozen voor vloerbedekking omdat dit gelijk een gezellige sfeer geeft in het huis. Bij de kwantum heb ik tapijttegels gekocht en deze vervolgens op maat gesneden. Een houten vloer kan je zelf maken van ijslolly stokjes. Als je plakfolie wil kan je dit op internet bestellen.

tapijt

stap 5:

Daarna is het huis klaar om in te richten. Ik ben hiervoor naar een poppenhuis beurs geweest om ideetjes op te doen. Wat een mooie huizen en prachtig ingericht, zeker leuk om een keer heen te gaan! Echter was het meeste niet geschikt voor intensief gebruik van kleuters. Ik heb een aantal dingen daar gevonden zoals een koperen pannenset, ijzeren gieter en een houten bal. De meeste meubels en poppetjes die ik heb aangeschaft zijn van goki. Daarnaast hebben ze bij de kinderafdeling van ikea een meubelset van ikea miniaturen. Dit is ook erg sterk en past goed in het poppenhuis. Dit is een foto van het huis toen het net af was. Ondertussen is hij nog mooier geworden zo heb ik vaasjes gevonden in de kringloopwinkel en bloembakken voor op het balkon van de action. Mijn oma heeft mini schilderijtjes gemaakt en die heb ik er in geplakt met sterke lijm.

poppenhuis

Zelf een poppenhuis maken is erg leuk en ook veel mooier dan de kant en klare poppenhuizen die te koop zijn. De kinderen spelen er heel graag mee!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *